5 dôvodov, prečo si vyberať organickú dekoratívnu kozmetiku

Výber dekoratívnej kozmetiky, nebol nikdy jednoduchší ako teraz. Máme k dispozícii neuveriteľný výber produktov, odtieňov, konzistencií a ako to už býva, aj veľké množstvo zložení a ingrediencií, ktoré našej pokožke prospievajú viac, či menej. Zamýšľali ste sa ale niekedy nad tým, prečo sa stále viac posúva do povedomia prírodná/organická dekoratívna kozmetika?

Výber je dôležitý
Nejedna z nás si pamätá časy, kedy sa prírodná ,,dekoratívka“ začala objavovať na pultoch predajní. Väčšina z produktov nebola vôbec dobrá, na pleti držali len krátko alebo boli málo pigmentované. Tieto časy sú našťastie preč a dnes už máme široký výber prírodných značiek, ktoré majú vo svojom portfóliu neuveriteľné produkty, často krát konkurencie schopné komerčným beauty značkám. Prečo ale uprednostniť organickú kozmetiku, pred tou, ktorá na nás vyskakuje z televíznych reklám?

1. ZLOŽENIE
Je veľmi dôležité zdôrazniť, že v rámci EÚ, je veľmi prísne regulované, aké produkty sa na náš trh dostávajú. Predsa len sa nájdu rozdiely, ktoré by mohli rozhodovať pri výbere kozmetiky. Aj prírodná kozmetika môže byť vyrobená z tých najlepších surovín a stále robiť ženy krajšími.

Používanie prírodných zložiek a rastlinných výťažkov, je v prírodnej kozmetike samozrejmosťou. Tieto zložky sú certifikované, pestované bez použitia syntetických pesticídov, herbicídov alebo geneticky modifikovaných organizmov (GMO). Okrem rastlinných výťažkov sa často využívajú napr. esenciálne oleje, alebo minerály.
Prírodná kozmetika by nemala obsahovať parabény, lepok, syntetické vonné látky, GMO, sulfáty, ftaláty, alebo mastenec.

Na rozdiel od organickej kozmetiky, bežná kozmetika môže obsahovať rôzne syntetické chemikálie, konzervanty, farbivá, alebo vône. Často sa stáva, že sa pri výrobe používajú zložky, ktoré sú lacnejšie na výrobu a majú dlhšiu trvanlivosť.

2. VÝROBNÝ PROCES ORGANICKEJ KOZMETIKY

* Získavanie surovín: Ako už spomíname vyššie, suroviny používané v organickej kozmetike, musia spĺňať naozaj vysoké štandardy. Sú pestované bez syntetických pesticídov, herbicídov alebo geneticky modifikovaných organizmov (GMO). Farmári dodržiavajú ekologické poľnohospodárske praktiky, ktoré chránia biodiverzitu a zdravie pôdy.
Rastliny a iné suroviny sú zbierané v čase ich maximálnej zrelosti, aby sa zabezpečila ich najvyššia účinnosť a kvalita. Spracovanie prebieha tak, aby sa zachovali prírodné vlastnosti surovín.

* Certifikácia: Výrobcovia musia dodržiavať prísne normy certifikačných orgánov, ako sú Ecocert, COSMOS, USDA Organic a ďalšie. Tieto normy zabezpečujú, že všetky fázy výroby sú ekologické a udržateľné.

* Čistota a hygiena: Výroba prebieha v zariadeniach, ktoré sú pravidelne kontrolované a musia spĺňať vysoké hygienické štandardy. Používa sa sterilizácia a dezinfekcia, aby sa zabránilo kontaminácii.

* Minimalizácia spracovania: Cieľom je udržať zložky čo najprirodzenejšie. To znamená minimalizáciu chemických reakcií a použitie metód, ako je napríklad lisovanie za studena, alebo destilácia parou.

* Balenie a skladovanie je veľmi dôležitou súčasťou výrobného procesu. Prírodné značky preferujú používanie recyklovateľných, biologicky odbúrateľných alebo opakovane použiteľných obalov.

Komerčná kozmetika je často vyrábaná s cieľom maximalizovať zisk, čo môže viesť k používaniu lacnejších, syntetických zložiek a menej udržateľných postupov. Je len na vás, čo si vyberiete.

 blog-organicka-kozmetika2
3. VPLYV NA ZDRAVIE

Ide o jeden z najdôležitejších faktorov, ktoré spotrebitelia zvažujú pri výbere medzi organickou a komerčnou dekoratívnou kozmetikou.

* Nižšie riziko podráždenia a alergických reakcií - Organická kozmetika často obsahuje menej syntetických chemikálií a konzervantov, ktoré môžu spôsobovať podráždenie alebo alergické reakcie.

* Bezpečnosť zložiek - Certifikované organické produkty musia spĺňať prísne normy týkajúce sa bezpečnosti zložiek. Absencia syntetických pesticídov a herbicídov pri pestovaní znamená menšie riziko prítomnosti toxických rezíduí v konečných produktoch.

* Zdravotné výhody - Mnohé prírodné zložky v organickej kozmetike, ako sú vitamíny, antioxidanty a esenciálne mastné kyseliny, môžu mať pozitívne účinky na zdravie pokožky. Prírodné výťažky a oleje môžu pomôcť hydratovať, vyživovať a chrániť pokožku, podporovať jej prirodzené funkcie a zlepšovať jej vzhľad. Skvelým príkladom je americká značka RMS BEAUTY, ktorá spája zložky prospešné pre pleť, s funkčnosťou, bezchybnou farbou a luxusom.

Medzi najobľúbenejšie produkty, rozhodne patrí RMS BEAUTY Lip Lights, krémový lesk na pery, ktorý okrem krásneho lesku dodáva perám hydratáciu a výživu, vďaka obsahu peptidov, kakaového masla, shea masla a organického jojobového oleja.

Pre porovnanie, zložky bežnej dekoratívnej kozmetiky môžu byť povolené podľa rôznych regulačných noriem, ktoré nemusia byť také prísne ako organické certifikačné normy. Táto kozmetika môže obsahovať syntetické konzervanty (napr. parabény), umelé farbivá a vône, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky a alergické reakcie, najmä u ľudí s citlivou pokožkou. Niektoré zložky, ako sú sulfáty a silikóny, môžu byť príliš drsné alebo upchávať póry, čo môže viesť k problémom ako sú akné a suchosť pokožky.

blog-organicka-kozmetika4
4. EKOLOGICKÝ A ETICKÝ ASPEKT
Toto by mohla byť téma na samostatný článok, tak si to aspoň v stručnosti zhrňme. Práve organické kozmetické značky sa veľmi zaujímajú o udržateľnosť a etické praktiky, vrátane znižovania ekologickej stopy a používania recyklovateľných obalov. Čoraz viac značiek prichádza s refill systémom, čo znamená, že ak produkt miniete, dokupujete si už len náplň, čím sa šetrí životné prostredie a eliminuje sa tvorba odpadu.

RMS Beauty má k dispozícii niekoľko takýchto produktov, ako napr. Lícenky - ReDimension Hydra Powder Blush, bronzery – ReDimension Hydra Bronzer a highlighter - ReDimension Hydra Dew Luminizer. Všetky majú dokonalú konzistenciu, vďaka ktorej sa ľahko nanášajú, krásne trendy odtiene a samozrejme skvelé zložky, ktoré vyzdvihnú vašu krásu a zároveň sa o pokožku skvele postarajú.

 blog-organicka-kozmetika3

 

5. CENA
Áno, pripúšťame, že prírodná kozmetika je často o trochu drahšia, ako bežne dostupná ,,dekoratívka“ v drogérii. Je to práve kvôli vyšším nákladom na prvotriedne prírodné zložky  a certifikované výrobné postupy.
V súčasnosti sa už ale dajú ľahko nájsť značky, ktoré sú cenovo dostupné a peňaženku nezruinujú. Náš tím sa úplne zamiloval do RMS BEAUTY, ktorú už spomíname aj vyššie. Je to krásny príklad spojenia skvelých produktov a krásnej filozofie značky.

Medzi základné piliere značky, rozhodne patrí kvalita a transparentnosť, udržateľná budúcnosť a zdravotná nezávadnosť. RMS Beauty používa len prírodné, organické, divorastúce a surové zložky v bio kvalite. Produkty neobsahujú parabény, lepok, syntetické vonné látky, GMO, sulfáty, ftaláty a mastenec. Nie sú, a nikdy neboli netestovali na zvieratách.

Toto je naozaj len pár dôvodov, prečo sa zamyslieť nad používaním prírodne dekoratívnej kozmetiky. Cieľom tohto článku nie je haniť bežne dostupnú dekoratívnu kozmetiku, len sa trochu zamyslieť nad tým, že v rovnakej cenovej kategórii, sa dá nájsť aj niečo lepšie a prospešnejšie pre našu pokožku.