5 tipov, ako sa ,,nespotiť“ z potenia

Potenie ... Všetci to dobre poznáme. Niekto sa potí viac, niekto menej. Leto je síce pomaly, ale isto za nami, no téma potenia, je aktuálna počas celého roka.
Čo ale robiť, ak nás potenie obmedzuje, alebo nám spôsobuje pocit nekomfortu? Poďme sa na túto tému pozrieť trochu detailnejšie.

V prvom rade, je nutné podotknúť, že potenie je prirodzený fyziologický proces, ktorý pomáha telu regulovať teplotu a udržiavať vnútornú rovnováhu. Potenie zabezpečuje ochladzovanie tela, a je tiež spôsobom, ako sa telo zbavuje určitých odpadových látok.

Telo obsahuje dva hlavné typy potných žliaz, ktoré sú za potenie zodpovedné:

  1. Ekrinné žľazy: Tieto žľazy, sú veľmi dôležité pre termoreguláciu. Sú rozmiestnené po celom tele a vylučujú pot, ktorý je prevažne vodný a neobsahuje silný zápach. Tento pot tvorí 99% vody a zvyšné 1%, je kombináciou sodíka a chloridu. V menších množstvách sú však prítomné aj látky ako draslík, vitamíny, bielkoviny, aminokyseliny, či stopové minerály ako vápni, horčík, meď, zinok a železo.
  2. Apokrinné žľazy: Nachádzajú sa hlavne v podpazuší a v oblasti genitálií. Tento pot má hustejšiu, lepkavejšiu konzistenciu a keď sa spojí s baktériami na povrchu kože, môže spôsobovať zápach. Stále obsahuje prevažne vodu, ktorá je na rozdiel od ekrinného potu, bohatá na tuky (lipidy), bielkoviny, cukry a amoniak. Tento typ potenia, je častejšie spojený s emocionálnymi reakciami.

Možností prečo a kedy sa potíme, je ozaj mnoho. My si rozoberieme, tie najhlavnejšie.

Dôvody, prečo sa najčastejšie potíme

  1. Termoregulácia
    Hlavným dôvodom potenia je udržiavanie správnej telesnej teploty. Keď sa telesná teplota zvýši, napríklad kvôli fyzickej aktivite alebo horúcemu počasiu, telo sa ochladzuje produkovaním potu. Pot sa pri kontakte s pokožkou vyparuje a tento proces absorbuje teplo, čo vedie k zníženiu teploty tela.
  2. Stres a emócie
    Potenie nie je len o teplote. Potenie môže byť spôsobené aj emocionálnymi faktormi, ako sú stres, strach alebo úzkosť. Tento typ potenia, sa nazýva emocionálne potenie a je často lokalizovaný najmä v oblastiach, ako sú dlane, chodidlá a podpazušie. Nervový systém na tento stres, reaguje práve tým, že spúšťa potenie.
  3. Hormonálne zmeny
    Hormonálne zmeny počas puberty, tehotenstva alebo menopauzy, môžu viesť k zvýšenému poteniu. Hormonálne výkyvy majú vplyv na činnosť potných žliaz a môžu zvyšovať produkciu potu. V prípade hormonálnych zmien, bolestivej menštruácie, alebo aj pri príznakoch menopauzy, odporúčame náš BESTSELLER, PROBIO WOMAN THERAPY od Organic Oasis Lab. Ide o doplnok výživy, ktorý obsahuje až 13 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík  na podporu vaginálnej rovnováhy, regulácie hormonálnej hladiny, zmiernenie PMS, kontroly hmotnosti a prevencie osteoporózy.
  4. Choroby a zdravotné stavy
    Naše telo, je často inteligentnejšie, ako si myslíme. Potenie je často spôsobené aj rôznymi zdravotnými problémami, ako sú horúčka, infekcie, alebo stavy ako hyperhidróza (nadmerné potenie). Potenie v noci môže byť tiež príznakom určitých zdravotných problémov, napríklad hormonálnych porúch alebo infekcií.
  5. Strava a nápoje
    Produkciu potu, samozrejme zvyšuje aj konzumácia pikantných jedál, alkoholu alebo kofeínu.

V prípade, že sa človek potí viac, ako je normálne potrebné na reguláciu telesnej teploty, hovoríme o nadmernom potení, nazývanom aj hyperhidróza. Potenie môže byť také silné, že narúša každodenné aktivity a môže byť skutočne veľmi nepríjemné. Nadmerné potenie môže byť lokalizované, alebo celotelové.

Typy hyperhidrózy

Primárna (fokálna) hyperhidróza
Tento typ nadmerného potenia je najbežnejší a zvyčajne sa vyskytuje na určitých častiach tela, ako sú dlane, chodidlá, podpazušie alebo tvár. Primárna hyperhidróza, nie je spôsobená žiadnym konkrétnym zdravotným stavom. Ide o výsledok nadmernej aktivity potných žliaz, pravdepodobne súvisiacej s genetickou predispozíciou. Toto potenie, býva najintenzívnejšie počas dňa, keď je človek aktívny alebo v emocionálnom napätí.

Sekundárna generalizovaná hyperhidróza
Tento typ potenia, je spôsobený inými zdravotnými stavmi, alebo vplyvmi, ako sú hormonálne poruchy, lieky, infekcie, alebo neurologické ochorenia. Sekundárna hyperhidróza, sa môže prejaviť kedykoľvek počas dňa alebo v noci a môže postihnúť celé telo. Napríklad ľudia s hypertyreózou (nadmernou činnosťou štítnej žľazy), alebo cukrovkou, môžu pociťovať skutočne nadmerné potenie.

Medzi možné príčiny sekundárnej hyperhidrózy, patria
Hormonálne poruchy: Hypertyreóza, menopauza, cukrovka.
Infekcie: Napríklad tuberkulóza alebo iné infekčné choroby môžu viesť k zvýšenému poteniu, najmä v noci.
Lieky: Niektoré lieky, ako antidepresíva, hormóny alebo lieky na zníženie krvného tlaku, môžu vyvolať potenie ako vedľajší účinok.
Neurologické ochorenia: Parkinsonova choroba alebo iné nervové poruchy môžu byť sprevádzané nadmerným potením.
Obezita: Zvýšený telesný tuk môže zhoršovať schopnosť tela regulovať teplotu, čo vedie k zvýšenému poteniu.

Tipy, ako dostať potenie sa ,,pod kontrolu“

1. Pravidelné umývanie a hygiena
Každodenné sprchovanie: Pomáha znižovať množstvo baktérií na pokožke, ktoré sú zodpovedné za zápach spôsobený potom.
Používanie hygienických vložiek do podpazušia: V prípade, že sa potíte intenzívnejšie a mávate viditeľné škvrny na oblečení, vyskúšajte vložky, absorbujúce pot.

2. Starostlivosť o pokožku
Pravidelné holenie podpazušia: Prítomnosť chlpov v podpazuší môže zadržiavať pot a spôsobovať nepríjemný zápach. Holenie alebo skracovanie chlpov môže znížiť množstvo potu a zápach.

3. Používanie deodorantov
Deodoranty, sú téma sama o sebe. Mnoho krát sú bežné deodoranty z drogérie plné chémie, s obsahom hliníka, alkoholu, parabénov a iných látok, ktoré upchávajú potné žľazy, dráždia pokožku a to najdôležitejšie, vôbec nefungujú.

My, ako aj naši stáli zákazníci, nedáme dopustiť na americkú značku Salt&Stone, ktorej deodoranty, sú jednoducho dokonalé. Ide o prírodné zloženie, s obsahom patentovanej zmesi prebiotík, ktorá neutralizuje zápach po dobu 24 hodín. Výťažky z morských rias a kyselina hyalurónová pokožku hydratujú, spirulína ju upokojuje a regeneruje, antioxidanty pôsobia protizápalovo.  Toto všetko samozrejme bez hliníka, alkoholu, parabénov a ftalátov.

BLOG - Organic Oasis (5)
Pre aktívnych ľudí, športovcov, alebo pre každého, kto sa potí viac, odporúčame verziu s obsahom sódy bikarbóny. Ide o ľahké, krémové zloženie, ktoré nezanecháva škvrny na oblečení. Pre ostatních tu máme ľahšiu, no stále veľmi účinnú verziu bez sódy bikarbóny. Tento typ má gélovú textúru, rýchlo sa vstrebe a čo je najdôležitejšie... ozaj funguje.

4. Voľba vhodného oblečenia
Ľahké, priedušné oblečenie: Materiály ako bavlna, ľan alebo funkčné športové tkaniny pomáhajú odvádzať pot z tela a podporujú prúdenie vzduchu. Vyhýbajte sa syntetickým materiálom, ktoré neumožňujú pokožke dýchať.
Voľné oblečenie: Voľnejšie oblečenie zabezpečí lepšiu cirkuláciu vzduchu a zníži kontakt látky s pokožkou, čo môže obmedziť tvorbu potu.

5. Zníženie stresu a úzkosti
Relaxácia a zvládanie stresu: Potenie môže byť spôsobené aj stresom alebo úzkosťou. Techniky ako meditácia, hlboké dýchanie, jóga alebo progresívna svalová relaxácia, môžu pomôcť upokojiť nervový systém a znížiť emocionálne potenie. Ak si chcete pomôcť aj doplnkami výživy, na ľahšie zvládanie stresu, odporúčame ANTI-STRESS THERAPY, od Organic Oasis Lab. Ide o jedinečnú prírodnú zmes 7 aktívnych zložiek, vrátane 2 patentovaných látok, pre odolnú psychiku, zníženie únavy, vyčerpania, stabilizovania hormonálnej rovnováhy a dobrý spánok.
Kľúčovými zložkami produktu sú 2 patentované látky SERENZO™ a Ashwagandha KSM-66®, ďalej vitamíny skupiny B spolu s prírodným horčíkom.

Správny spánok: Dostatok kvalitného spánku pomáha regulovať hladinu stresu, čo môže pomôcť pri nadmernom potení.

Kombo1
6. Zmeny v životnom štýle
Vyhýbajte sa pikantným jedlám: Ak máte problém s potením, snažte sa obmedziť príjem  pikantných, alebo horúcich potravín, nápojov s obsahom kofeínu či alkoholu, ktoré stimulujú potné žľazy.
Pite dostatok vody: Hydratácia pomáha regulovať telesnú teplotu, čo môže znížiť potrebu tela potiť sa. Pitím studenej vody tiež pomôžete telu vnútorne sa ochladzovať.

7. Lekárske možnosti
Botoxové injekcie: Botox môže dočasne paralyzovať nervy, ktoré aktivujú potné žľazy, čo je účinné najmä pri nadmernom potení podpazušia alebo dlaní.
Iontoforéza: Pri tomto ošetrení, sa používa nízke elektrické napätie na zníženie aktivity potných žliaz, čo môže byť účinné pre ľudí s nadmerným potením dlaní a chodidiel.
Lieky: Existujú perorálne lieky, ktoré blokujú nervovú činnosť vedúcu k poteniu. Tieto lieky môžu mať však vedľajšie účinky, takže je potrebné ich užívanie konzultovať s lekárom.
Chirurgia: V extrémnych prípadoch môže lekár odporučiť chirurgický zákrok na odstránenie alebo deaktiváciu potných žliaz.

Tieto tipy môžu pomôcť znížiť potenie a jeho nepríjemné prejavy. Ak však potenie vážne zasahuje do každodenného života a narúša vašu pohodu, je vhodné konzultovať to s odborníkom, ktorý vám môže odporučiť špecifickú liečbu alebo ďalšie riešenia.

Zdroje

https://www.healthdirect.gov.au/excessive-sweating-hyperhidrosis

https://medlineplus.gov/ency/article/003218.htm

https://my.clevelandclinic.org/health/body/sweat