Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Súvisí mikrobióm, naša vlastná tajná záhrada, s menopauzou? Ó áno! A ako!

Menopauza, klimaktérium alebo prechod. Týmito troma názvami sa hovorí obdobiu v živote ženy, keď dochádza k postupnému znižovaniu funkcie vaječníkov. Hormonálne výkyvy končiace nedostatkom tvorby ženských pohlavných hormónov so sebou prinášajú viaceré subjektívne nepríjemné príznaky a časom aj objektívne nebezpečenstvo rednutia kostí a kôrnatenia tepien.

Menopauza je posledný menštruačný cyklus. O nástupe klimaktéria teda hovoríme, keď žena najmenej rok nemenštruuje. Toto obdobie sa začína okolo 45. až 55. roku života a jeho dĺžka je veľmi individuálna. Prechod nie je choroba, ale časť života, keď organizmus ženy prirodzene prestáva byť plodný.

Väčšina žien, aj tých, ktoré to ešte nezažili, vie, že príznaky nedostatku hormónov sa môžu prejavovať návalmi horúčavy, potením, nespavosťou či výkyvmi nálady. Niektoré klimakteričky nemajú takmer nijaké ťažkosti, iné toto obdobie prežívajú s veľkými problémami – sú podráždené, nesústredené, mávajú depresie, poruchy pamäti , problémy so spánkom, mávajú návaly horúčav, nočné potenie, pociťujú suchosť v pošve, bolesti pri pohlavnom styku, trpia stratou libida a podobne. Ale to sú len tie subjektívne nepríjemné prejavy. Neviditeľné zmeny súvisiace s nedostatkom hormónov sa dejú vnútri organizmu.

,,Priemerný vek menopauzy je prekvapivo veľmi stabilný a ovplyvňuje ho len veľmi málo faktorov. Medián veku, v ktorom sa dnes ženy dožívajú menopauzy, je okolo 51 rokov.," tvrdí MUDr. Karol Javorka, PhD., v článku Gynekologický manažment v perimenopauze a postmenopauze.

Uvedomme si, že ak je priemerný vek poslednej menštruácie na Slovensku tých 50-52 rokov a ženy sa dožívajú 76-78 rokov, vlastne tretinu svojho života prežijú v estrogénovej nedostatočnosti. Ženský pohlavný hormón estrogén je ten, ktorý ženu chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami, aj preto majú ženy do menopauzy podstatne menej infarktov či mozgových mŕtvic v porovnaní s mužmi. S nástupom klimaktéria sa však karta obracia. Podobne estrogén chráni pred nadmerným odbúravaním kostnej hmoty.

Boli tehotné alebo dojčili
V minulosti ženy nepociťovali menované problémy až v takej miere.
Často boli tehotné, dojčili, čiže mali vysoké hladiny ženských pohlavných hormónov, ktoré ich chránili aj pred rakovinou prsníka. Nedožívali sa takého vysokého veku. Dnes sa vek odchodu do dôchodku každým rokom posúva. A v období tých najproblematickejších hormonálnych výkyvov je žena ešte na vrchole kariéry!

Ak musí pracujúca žena venovať veľkú časť energie na to, aby zvládla samu seba so svojimi klimakterickými problémami, koľko sily jej ostane na splnenie požiadaviek z okolia? Klimakterický syndróm môže byť veľmi nepríjemný, mnohé zmeny v organizme sa spočiatku ani nedajú zistiť, funkčná porucha z nedostatku estrogénov sa ešte neprejavila na anatomickom obraze.

Blog-menopauza2

Hormóny, fytoestrogény a probiotiká
Jednou z možností, ako zmierniť príznaky menopauzy, sú hormonálne prípravky. Jestvujú vo forme tabletiek, náplastí až po miestne účinkujúce prípravky ako pošvové gély a krémy. Väčšina žien v zásade vie, že problémy súvisiace s nedostatkom hormónov možno riešiť ich nahrádzaním. Čoraz viac z nich však zo zdravotných dôvodov alebo osobných obáv z rizikových faktorov nemôže a nechce užívať klasickú hormonálnu liečbu. Boja sa predovšetkým rakoviny prsníka, aj keď rakovina prsníka je ochorenie, na ktoré má vplyv toľko faktorov, že je ťažké prisúdiť zaň vinu len užívaniu hormónov.

Menopauzálne ženy čoraz častejšie uprednostňujú použitie prírodných látok, tzv. fytoestrogénov. ,,V poslednej dobe sa zvyšuje dopyt po alternatívach estrogénu," píše PharmDr. Silvia Fialová v odbornom časopise Praktické lekárnictvo. Na ázijskej populácii sa totiž dokázalo, že zvýšená konzumácia tzv. fytoestrogénov, látok, aké sa nachádzajú vo vyše 300 rastlinách a v črevách sa premieňajú na molekuly podobné estrogénom, zabezpečuje tamojším ženám akúsi odolnosť voči viacerým ťažkostiam spojeným s obdobím prechodu.

A ako môžu ovplyvniť menopauzu probiotiká? O spojení medzi črevom a hormónmi píše vo svojej knihe ,,Hormonálna inteligencia" Dr. Aviva Romm, lekárka, pôrodná asistentka a bylinkárka (vyd. Príroda, 2022). ,,Väčšina starovekých liečebných metód, od čínskej po ajurvédsku a starogrécku medicínu, vnímala trávenie ako kľúčové pre zdravie a vitalitu. Miera, do akej veda potvrdzuje mocnú úlohu, ktorú zohráva zdravie nášho čreva, v takmer každom aspekte nášho zdravia, je ohromujúca. Dnes vieme, že náš tráviaci systém, predovšetkým tenké a hrubé črevo, neustále dynamicky dvojsmerne komunikuje s endokrinným systémom. Niet pochýb, že zdravotný stav čreva dokáže zlepšiť, resp. narušiť hormonálnu rovnováhu a vzhľadom na to, že až 90 % žien trpí tráviacimi ťažkosťami, nie je to vôbec zanedbateľná príčina," dodáva autorka.

Špecifický mikrobióm - estrobolóm

Ako črevo ženy ovplyvňuje hladiny estrogénu? Ako tento hormón súvisí s tráviacim systémom? ,,Estrogén sa tvorí vo vaječníkoch a v menšej miere v tukových bunkách a nadobličkách. Následne cirkuluje v krvnom obehu a vykonáva všetky tie úžasné veci, ktoré dokáže. Na konci svojej cesty sa estrogén dostáva do pečene, kde sa rozkladá, deaktivuje a pripravuje na vylúčenie. Vylučuje sa do čreva a mal by sa vylúčiť stolicou. Keď je estrogén v črevách, stretáva sa s veľmi špecifickým mikrobiómom, estrobolómom, ktorého celá práca spočíva v regulácii hladiny estrogénu. Baktérie estrobolómu sú tiež malými výrobnými centrami schopnými vyrobiť estrogén z rastlinných častí našej stravy. Robia to premenou zložiek nazývaných lignany (v zelenine, strukovinách, ľanových semienkach) na zložky podobné estrogénu nazývané fytoestrogény (rastlinné estrogény). Telo by ich nedokázalo využiť, ak by na ne nepôsobili tieto baktérie. Ak je teda črevo a jeho mikrobióm zdravý a správne vyživovaný, je to veľkou výhodou v prospech hormonálneho zdravia," píše Dr. Aviva Romm. ,,Ak sa však veci vymknú z rovnováhy, nastáva dysbióza. Jej najzjavnejšími príznakmi sú nielen tráviace ťažkosti, ale aj mozgová hmla, chronická úzkosť či depresia, kvasinkové a hubové infekcie, celková únava, potreba konzumácie cukru a podobne. Inventár ženských diagnóz súvisiacich s dysbiózou je veľmi bohatý," dodáva autorka v knihe Hormonálna inteligencia. To je zároveň aj odpoveď na otázku, ako súvisí mikrobióm s prejavmi menopauzy.

PROBIO WOMAN THERAPY obsahuje 13 cielených živých probiotických kmeňov vrátane prebiotík. Probiotické kmene zlepšujú zdravie vagíny, zmierňujú vaginálny zápal a zabraňujú jeho opakovaniu, regulujú hladiny hormónov, podporujú vyprázdňovanie, regulujú metabolizmus, zmierňujú príznaky ženskej menopauzy spôsobenej nedostatkom estrogénu a kontrolujú hmotnosť.

Blog-menopauza3


Aj v prechode môžeme byť v pohode

Štádiá obdobia prechodu od premenopauzy až po postmenopauzu
Premenopauza – začiatok klimaktéria
(obyčajne na začiatku 40. rokov veku), keď menštruačné krvácanie spravidla zosilnie a stáva sa nepravidelným. Plodné obdobie je pre ženu ideálne, má normálne fungujúcu ovuláciu, produkuje si ženské pohlavné hormóny estrogény i gestagény a ich striedanie navodzuje normálne, pravidelné menštruačné krvácanie. Okolo 40-tky sa začína tzv. premenopauza, obdobie pred nástupom menopauzy, kde ešte nedochádza k poruchám produkcie hormónov, ale skracuje sa prvá fáza menštruačného cyklu. Ak takáto žena doteraz používala prirodzené metódy kontroly počatia, v premenopauze často zlyhávajú a žena môže neplánovane otehotnieť. Ovulácia sa totiž môže posunúť zo 14. dňa na 7.-8. deň cyklu, čiže tesne po menštruácii, keď si žena mylne myslí, že môže mať ,bezpečný pohlavný styk. Žena má teda skrátený, ale stále pravidelný menštruačný cyklus.

Perimenopauza – obdobie pred i po poslednej menštruácii, trvajúce obyčajne niekoľko rokov, keď sa objavujú fyzické príznaky, napríklad návaly horúčavy, a menštruácia sa stáva ešte menej pravidelnou. Žena sa dostáva do obdobia, keď už nie každý cyklus je aj ovulačný. Spočiatku je cyklov bez ovulácie pomenej, ale neskôr začnú prevažovať. To sa prejavuje poruchami v menštruačnom krvácaní. Žena má ešte stále normálnu produkciu estrogénu, ak je však jej cyklus bez ovulácie, dochádza k nedostatočnej produkcii gestagénov. Gestagén totiž produkuje žlté teliesko, ktoré vzniká z prasknutého folikulu pri uvoľnení vajíčka. Čiže len vtedy, ak má žena ovuláciu. Ak je cyklov bez ovulácie čoraz viac, nedostatok gestagénov sa tiež môže prejaviť prejavmi potenia a návalmi. To však ešte nie je spôsobené nedostatkom estrogénu, ako sa väčšinou myslí, ale nepomerom medzi estrogénom a gestagénom.

Menopauza znamená posledné menštruačné krvácanie, a to sa dá zistiť až spätne, keď žena už asi rok nemá menštruáciu. Dovtedy nemôže povedať, že krvácanie bolo naozaj posledné. To znamená, že jej vaječníky prestali produkovať estrogén.

Postmenopauzacelý zvyšok života po ukončení menštruačného cyklu.


Zdroje

Gynekologický manažment v perimenopauze a postmenopauze

https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/gynekologicky-manazment-v-perimenopauze-postmenopauze

Kto je Aviva Romm: https://avivaromm.com/about/

Fytoestrogény a ich použitie v menopauze

https://www.solen.sk/storage/file/article/7c6529082a9bd8761b47a5fda166037f.pdf