Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Mikrobióm a nálada. Čo majú spoločné?

Ľudstvo si dlho myslelo, že črevo je len tráviaca trubica a nemá žiadny ďalší význam. Dnes vieme, že podobný pohľad, tento orgán značne podceňuje.
Nielenže sú črevá zodpovedné za 30 ton potravy, ktoré počas života skonzumujeme, ale chránia nás aj pred chorobami.
Mnoho svetových vedcov skúmalo nervové spojenia medzi črevom a mozgom. Čo všetko teda tieto spojenia ovplyvňujú, čo znamená ,,os črevo-mozog“ a aký má vplyv na človeka?

Cítili ste už pred nejakou dôležitou udalosťou vo svojom živote, tzv. ,,motýle v bruchu“? Presne to je ukážka toho, ako sa črevo dokáže ,,rozprávať“ s mozgom. Nazýva sa to aj prepojenie čreva a mozgu. Rovnako ako náš mozog dokáže ovplyvniť črevá, rovnako aj naše črevá, dokážu ovplyvniť mozog.

Akokoľvek nezvyčajne to môže znieť, črevo má svoj vlastný nervový systém, tvorený 100 miliónmi nervových buniek, ktoré lemujú gastrointestinálny trakt. Táto sieť nervov sa nazýva enterický nervový systém (ENS) a to je dôvod, prečo sa naše črevá často označujú ako náš „druhý mozog“. Výskum nielen naznačuje, že ENS môže vyvolať emocionálne zmeny u ľudí, ktorí majú problémy s trávením, ale tiež sa zistilo, že črevo môže generovať mnoho rovnakých chemikálií alebo neurotransmiterov ako mozog. Jedným z nich je napríklad serotonín.

Črevný mikrobióm, teda komplexný ekosystém baktérií, ktorý žije v našom črevnom trakte, hrá dôležitú úlohu v tejto interakcii čreva a mozgu. Niektoré mikróby môžu napríklad skutočne stimulovať produkciu serotonínu, zatiaľ čo u iných sa ukázalo, že ovplyvňujú štrukturálne spojenia v mozgu, ako aj spôsob, akým reaguje na vonkajšie podnety.

črevo_mozog

 

Niektoré spôsoby, ako mikrobióm ovplyvňuje našu náladu

Produkcia neurotransmiterov
Niektoré baktérie v čreve, produkujú látky podobné neurotransmiterom, ako je serotonín (často označovaný ako "hormón šťastia") a dopamín, ktoré majú priamy vplyv na našu náladu. V skutočnosti sa až 90 % serotonínu nachádza v čreve.

Zápal a imunitná odpoveď
Mikrobióm môže ovplyvniť aj úroveň zápalu v tele. Zápal v tele, je spojený s rôznymi psychickými stavmi, vrátane depresie a úzkosti. Ak je črevná flóra nevyvážená, môže to viesť k zvýšenému zápalu, ktorý negatívne ovplyvňuje mozog a náladu.

Produkcia krátkych reťazcov mastných kyselín
Črevné baktérie, produkujú krátke reťazce mastných kyselín (SCFA) z vlákniny, ktorú prijímame v strave. Tieto látky majú protizápalové účinky a môžu podporovať zdravie mozgu.

Vplyv na os HPA (hypotalamus-hypofýza-nadobličky)
Mikrobióm ovplyvňuje aj os HPA, ktorá riadi reakciu tela na stres. Dysfunkcia tejto osi môže viesť k problémom s náladou, ako je zvýšená úzkosť alebo depresia.

Komunikácia prostredníctvom vagusovho nervu (blúdivý nerv)
Mikrobióm môže komunikovať s mozgom cez blúdivý nerv, ktorý spája črevá s mozgom. Táto komunikácia je obojsmerná, čo znamená, že zmeny v črevnom mikrobióme, môžu ovplyvniť fungovanie mozgu a našu emocionálnu pohodu.

Metabolizmus tryptofánu
Mikrobióm ovplyvňuje metabolizmus tryptofánu, čo je aminokyselina potrebná na tvorbu serotonínu. Ak je črevná flóra nevyvážená, môže to viesť k nižšej dostupnosti tryptofánu pre mozog, čo môže znížiť produkciu serotonínu a negatívne ovplyvniť náladu.

microbiom_nalada_blog


O tom, ako mikrobióm ovplyvňuje našu náladu sme si povedali, ale ako teda využiť tieto informácie na to, aby naše črevá – a v konečnom dôsledku aj mozog, boli také šťastné, zdravé a silné, ako len môžu byť?

5 tipov, ako podporiť zdravé črevá a šťastnú myseľ

1. strava a probiotiká
Úloha probiotík v spojení čreva a mozgu je stále neuveriteľne vzrušujúcou oblasťou výskumu. „Zdravý“ črevný mikrobióm je vo všeobecnosti taký, ktorý obsahuje rôznorodú zmes baktérií, ako aj niektoré kľúčové prospešné druhy, ako sú bifidobaktérie . Nerovnováha v črevnom mikrobióme, ktorú môžu spôsobiť napríklad antibiotiká, stres, choroba, či alkohol, môže negatívne ovplyvniť celkové zdravie – a teda potenciálne aj duševné zdravie.

Jedným zo spôsobov, ako si pomôcť udržať zdravie čriev, je konzumácia fermentovaných potravín, s obsahom probiotík, ako napr. jogurty, kefír, kyslá kapusta, kimči, alebo aj aktuálne veľmi populárna kombucha.

V živote sú ale aj situácie, kedy len strava nestačí a treba siahnuť aj po doplnkoch výživy, ktoré dokážu telu extrémne pomôcť. Zo sortimentu značky Organic Oasis Lab, sú to napríklad Microbiome Therapy, Probio Woman Therapy, Probio Detox Therapy, alebo aj novinka, Fine Body Therapy.

MICROBIOME THERAPY obsahuje až 14 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™  z 36 druhov ovocia a zeleniny na podporu trávenia, imunity a proti alergiám. Vďaka vynovenému zloženiu, je Microbiome Therapy vhodné aj pri histamínovej intolerancii.

Pri ženských problémoch, či menštruačných bolestiach, odporúčame bestseller PROBIO WOMAN THERAPY s obsahom 13 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík  na podporu vaginálnej rovnováhy, regulácie hormonálnej hladiny, zmiernenie PMS, kontroly hmotnosti a prevencie osteoporózy.

Pre podporu detoxikácie, výživu a regeneráciu pečene, je tu PROBIO DETOX THERAPY, s obsahom 7 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík, bielej chlorely a patentovanej látky HEPURE™. 

Ak chcete svoj organizmus posilniť ozaj komplexne, máme tu novinku, FINE BODY THERAPY. Ide o vysoko špecializovaný výživový doplnok, s 23 prírodnými zložkami, 3 patentovanými látkami FERMOKINASE™, FERMERIC™ a Lynside® s obsahom zelených a fermentovaných superpotravín, adaptogénnych húb, vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov a prebiotickej vlákniny. Tento zelený prášok s citrónovou príchuťou, je ideálny na celkovú revitalizáciu organizmu, zvýšenie energie, posilnenie imunity, redukciu zápalov, podporu chudnutia a zmiernenie predčasného starnutia organizmu.

organic-oasis-lab-probio-woman-therapy-menstruacia

2. Vláknina
Ďalším spôsobom, ako podporiť zdravie vášho črevného mikrobiómu, je konzumácia rôznych potravín, ktoré poskytujú prebiotickú vlákninu. Prebiotická vláknina sa zvyčajne nachádza v rastlinných potravinách, ako je špargľa, cibuľa, bobuľové ovocie, banány a ovos. Okrem toho, že črevá čistí, pôsobí aj ako palivo pre dobré baktérie v črevách a pomáha im prosperovať.

Výskum z American Gut Project zistil, že ľudia, ktorí konzumujú 30 rôznych druhov rastlinnej stravy, majú rozmanitejšie črevné baktérie, čo je znak dobrého zdravia čriev, v porovnaní s tými, ktorí konzumujú 10 alebo menej druhov rastlinnej stravy týždenne.

3. Hydratácia
Pitie dostatočného množstva vody, je pre optimálne zdravie čriev extrémne dôležité, pretože do veľkej miery ovplyvňuje trávenie, aj odstraňovanie odpadu. V skutočnosti je dehydratácia jedným z hlavných prispievateľov k zápche. Dehydratácia má tiež potenciál, priamo ovplyvňovať náš duševný stav. Nepohodlie v zažívacom trakte môže navyše zvýšiť úzkosť a stres, ktoré vieme eliminovať práve poctivým pitným režimom.

4. Redukcia stresu
Aj stres môže mať negatívny vplyv na zdravie čriev a črevný mikrobióm, najmä ak sa stane chronickým a nezvládnuteľným. Aj keď je často nemožné odstrániť všetky zdroje stresu, existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako ho môžeme zvládnuť o niečo ľahšie.
Praktiky ako meditácia, hlboké dýchanie, mindfulness, alebo joga môžu znížiť hladinu kortizolu, stresového hormónu, ktorý negatívne ovplyvňuje črevá a mozog. Nemenej dôležitý, je dostatok spánku, ktorý je dôležitý pre regeneráciu tela aj mysle. Snažte sa spať 7-9 hodín denne, aby ste podporili rovnováhu medzi črevami a mozgom.

Pre ľahšie zvládanie stresových situácií a pre lepší spánok, odporúčame aj ANTI-STRESS THERAPY, od Organic Oasis Lab. Je to jedinečná prírodná zmes 7 aktívnych zložiek, vrátane  2 patentovaných látok pre odolnú psychiku, zníženie únavy, vyčerpania, stabilizovania hormonálnej rovnováhy a dobrý spánok. Kľúčovými zložkami produktu, sú 2 patentované látky SERENZO™a  Ashwagandha KSM-66®, ďalej vitamíny skupiny B spolu s prírodným horčíkom.

5. Pravidelný pohyb
Množstvo klinických štúdií skúmalo účinky cvičenia na črevný mikrobióm a zistilo, že vyššie úrovne fyzickej aktivity, sú pozitívne spojené s markermi dobrého zdravia čriev, vrátane bakteriálnej diverzity a množstva prítomných prospešných druhov.

Cvičenie nielenže podporuje trávenie, ale aj zlepšuje náladu vďaka produkcii endorfínov. Už len 30 minút denného pohybu, ako je chôdza, joga alebo bicyklovanie, môže zlepšiť celkový stav čriev aj psychickú pohodu.

Ako teda môžeme vidieť, práve kombinácia pestrej stravy, pohybu a dostatočného spánku, je cestou k šťastným črevám a dobrej nálade.
 

Zdroje

https://www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28661940/

https://journals.asm.org/doi/10.1128/msystems.00031-18

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22190027/