Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Dámy, mikróby nás obklopujú, ale aj tvoria. A v ženskom lone by malo byť živo

Mikrobióm je okom neviditeľný a u každého človeka unikátny ekosystém, ktorý v tele zohráva väčšiu úlohu, ako si myslíme. Ide o súhrn génov všetkých mikróbov, ktoré osídľujú náš organizmus. Človek má viacero druhov mikrobiómov, pretože mikroorganizmy osídľujú všetky povrchy organizmu pokryté epitelom. Veľmi dôležitý je kožný mikrobióm, v ústach máme orálny mikrobióm, špecifický mikrobióm sa nachádza aj v dýchacích cestách. Existuje takisto mikrobióm urogenitálneho traktu a u žien je veľmi dôležitý vaginálny mikrobióm.

blog-zensky-mikrobiom2

Náš vlastný mikrobióm vzniká hneď pri narodení. Hlavný stimul v tejto oblasti prichádza po pôrode. Samotný pôrod je nesmierne dôležité obdobie, keď mikroorganizmy osídľujú povrch tela a utvára sa mikrobióm, ktorý je špecifický pre každého človeka. Aj preto je dôležitý prirodzený, fyziologický priebeh pôrodu - a nie cisársky rez. Dieťa sa totiž v priebehu prirodzeného pôrodu stretáva s mikróbmi, ktoré sú dôležité pre rozvoj jeho imunitného systému. Pri sterilnom cisárskom reze sa to nedeje.

V niektorých pôrodniciach v zahraničí dokonca robia dôležitú vec: Novorodenca narodeného cisárskym rezom natrú výterom z matkinej vagíny a dajú ho dieťaťu dokonca aj do úst. (Zdroj 1.) Materské mlieko je ideálnym zdrojom živín pre mikrobiotu dieťaťa, podporuje totiž rast laktobacilov a bifidobaktérií. A tak by sa dalo pokračovať.

 

Aj v ženskom lone je a malo by byť živo

Vráťme sa však ku vaginálnemu mikrobiómu dospelej ženy. Aj v ženskom lone žijú baktérie. A nie málo. Jeden gram pošvového sekrétu ich obsahuje desať na šiestu. Mikrobióm každej konkrétnej ženy je individuálny a špecifický, preto sa podobne ako pri ktoromkoľvek inom mikrobióme nedá jednoznačne povedať, že výlučne tento je ten zdravý.

Porovnávaním mikrobiómov zdravých žien sa zistilo, aké by asi mali byť zastúpenia rôznych bakteriálnych kmeňov či rodov. Napríklad švédski mikrobiológovia sa zamerali na odber vzoriek rôznych laktobacilov u žien, ktoré nezvyknú trpieť infekciami močových ciest ani pošvy. Porovnávali ich so vzorkami od pacientok, ktoré opakovane mávajú tieto druhy intímnych problémov. (Zdroj 2.) A aj vďaka takýmto štúdiám bolo možné vyvinúť mikrobiálne prípravky obsahujúce ,,priateľské mikróby", čiže probiotiká, ktoré pomáhajú zvrátiť tzv. dysbiózu, stav, keď dôjde k narušeniu potrebnej rovnováhy. Prvým znakom zdravého mikrobiómu je vo všeobecnosti vždy čo najväčšia pestrosť. Ak je táto diverzita znížená a pomery v nerovnováhe, niečo nie je v poriadku.

,,Niet pochyb o tom, že zdravotný stav čreva dokáže zlepšiť, resp. narušiť hormonálnu rovnováhu. Vaše črevo je pôdou, ktorá vyživuje korene hormonálneho zdravia. Miliardy mikroorganizmov, prospešné druhy priateľských baktérií, vírusov a kvasiniek – spoločne nazývaných ľudských črevný mikrobióm – sú niekedy označované ako vlastný virtuálny orgán,“ píše sa v publikácii Hormonálna inteligencia Dr. Avivy Romm (Zdroj3), lekárky, pôrodnej asistentky a bylinkárky (vyd. Príroda, 2022). ,,Špecifická časť vášho mikrobiómu sa venuje výlučne regulácii vašej estrogénovej rovnováhy,“ dodáva.  

 

Aké sú funkcie probiotík - nie je to len trávenie

Probiotikum má dve základné funkcie. V rámci tej prvej vykonáva konkrétnu vec v organizme - napríklad vyprodukuje vitamín, upraví imunitu, pomáha pri rozklade žlčových kyselín, alebo zníži cholesterol. Druhá funkcia znamená zmenu mikrobioty, zlepšenie jej stavu. Probiotické baktérie majú mnoho účinkov a, pracujú nielen v črevách, ale aj mimo nich - ovplyvňujú mozog, kožu, pľúca či pečeň. Podporia vaginálnu rovnováhu, pomôžu regulovať hladiny hormónov a zmierniť tak predmenštruačný syndróm, dokonca kontrolovať hmotnosť, či byť prevenciou osteoporózy (tá totiž súvisí s poklesom ženských pohlavných hormónov estrogénov). Navyše rozpustná vláknina a probiotiká podporujú vstrebávanie vápnika v čreve.

Takže baktérie žijúce v našich črevách majú vplyv na mnohé procesy v organizme. Nie je to len trávenie. Dnes sa uskutočňujú výskumy, ktoré dokazujú, že mikrobiota v našom čreve má systémový efekt - ovplyvňuje naozaj veľa orgánov a častí nášho tela. Či už ide o os črevo-mozog, črevo-koža, črevo-pľúca, črevo-pečeň a iné. Veľmi pekné výsledky práce s črevným mikrobiómom dosahuje dokonca aktuálny výskum s cieľom pozitívne ovplyviť stukovatenú pečeň.


Pre- a pro- dohromady. Je to správne?

Existujú probiotiká a prebiotiká. Majú byť spoločne v jednom produkte? Ak si črevo predstavíme ako rybník, probiotiká sú ryby v ňom. Týmto našim rybám by sme však mali na prežitie hádzať krmivo v podobe prebiotík. Vieme, že živé probiotické mikroorganizmy sa živia nestráviteľnou vlákninou. Vlákniny vo všeobecnosti prijímame nedostatok. Ak človek pred sto rokmi prijal možno 100-150 gramov vlákniny denne, dnes je to 10-15 gramov. Prípravok, v ktorom sa nachádzajú probiotiká aj prebiotiká, sa nazýva synbiotikum. Preto je dobré prijímať probiotiká spoločne s prebiotikami, ktoré podporujú ich rast a metabolickú aktivitu. Na druhej strane - ak napríklad po dlhej antibiotickej liečbe vo vašom rybníku nemáte žiadne ryby, darmo doň budete hádzať krmivo.

PROBIO WOMAN THERAPY obsahuje 13 cielených živých probiotických kmeňov vrátane prebiotík. Laktobacily a bifidobaktérie v produkte sú špeciálne vybrané tak, aby zlepšovali ženské zdravie, naprávali mikroekológiu pošvy, zmierňovali prípadné vaginálne zápaly, regulovali hladiny hormónov a podobne. Prebiotická vláknina v prípravku je vyrobená z klastrovej fazule (obľúbený zdroj rozpustnej vlákniny) a z akácie (vyrába sa z miazgy tohto afrického stromu), pôsobí protizápalovo, podporuje osídľovanie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi a jej rozkladanie v hrubom čreve zabraňuje vzniku ,,syndrómu deravého čreva". Leaky gut, deravé črevo nie je oficiálna a konkrétna diagnóza. Z pohľadu gastroenterológov ide o problematiku narušeného črevného mikrobiómu.

Mimochodom, aj stres mení zloženie mikrobiómu k horšiemu. Snažme sa mať harmonické vzťahy nielen s ľuďmi, ale aj s mikróbmi. Naučme sa zvládať stres a aktívne dodávajme nášmu telu pre- aj probiotiká.

blog-zensky-mikrobiom3

Viete, čo znamená...

Mikrobióm: súhrn génov všetkých mikroorganizmov, ktoré osídľujú naše telo - baktérií, vírusov , kvasiniek, húb, plesní.

Mikrobiota: Mikrobiota alebo mikroflóra je súhrn všetkých mikroorganizmov.

Mikroflóra: Starší názov pre súhrn mikroorganizmov, ktoré osídľujú naše črevo.

Probiotiká: Pojem probiotiká zahŕňa rozličné druhy živých mikroorganizmov, ktoré sú zdraviu prospešné a prirodzene sa vyskytujú v ľudskom tele. Medzi najznámejšie probiotické baktérie zaraďujeme rôzne laktobacily či bifidobaktérie. Názov ,,pro bios" = ,,pre život".

Prebiotiká: Potrava pre probiotiká. Ide najmä o niektoré sacharidy (pochádzajúce aj z vlákniny), ktoré sú pre nás nestráviteľné. Zároveň však predstavujú živiny pre dobré baktérie a sú súčasťou celkového črevného mikrobiómu. Zväčšujú objem stolice a potláčajú zápchu.

Dysbióza - zníženie rôznorodosti mikróbov v rámci mikrobiómu, primalé množstvo prospešných mikróbov a vyšší výskyt potenciálne patogénnych mikróbov, teda takých, ktoré môžu byť za určitých podmienok škodlivé. Jednoducho povedané, odchýlka od normálnej, zdravej mikrobioty.


Zdroje

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22096-vaginal-seeding

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10091982/

Differential urinary microbiota composition between women with and without recurrent urinary tract

Kto je Aviva Romm: https://avivaromm.com/about/