Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Na ,,ženské problémy" probiotiká. ,,Tam dole" to chceme mať kyslé

Plesňové ochorenia sú vždy témou leta - a ani zďaleka nejde len o mykózy nôh. V prípade žien skôr o to miesto, kde sa nohy začínajú. Kvasinky majú vo všeobecnosti rady vlhko, teplo a sú súčasťou prirodzeného mikrobiálneho osídlenia pošvy množstva žien. Letné radovánky v podobe chlórovej vody v bazénoch i častejšieho sexu môžu prispieť ku narušeniu citlivej rovnováhy ,,tam dole“ a dochádza ku kvasinkovej infekcii pošvy.

Ženská pošva nie je sterilná. Rôzne mikroorganizmy tam súperia o prevahu, a kým víťazí ,,kamarátsky" laktobacil, ktorému sa darí v kyslom prostredí, je dobre. Zdravá pošva má pH približne 4,1. ,,Tam dole" to chce kyslé – ale prostredie, nie úsmev. Aj preto odborníci neodporúčajú používať na intímnu hygienu mydlá, pretože aj mydlo s prívlastkom „neutrálne“ má pH 7, a to je priveľa. Je známe, že bakteriálnymi alebo zmiešanými vaginózami častejšie trpia ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu. Môže to byť spôsobené aj tým, že takmer stopercentná ochrana pred otehotnením im umožňuje neprerušovaný pohlavný styk, a nie každé pošvové prostredie ženy (najmä ak má oslabenú celkovú alebo miestnu imunitu) sa vyrovná s pH mužovho ejakulátu – 7,8. V pohlavných orgánoch ženy teda dočasne vznikne zásaditejšie prostredie, v ktorom laktobacil ťahá za kratší koniec a kvasinkám sa lepšie darí v rozmnožovaní.

Vaginálna mykóza (kandidóza) verzus bakteriálna vaginóza

Väčšina žien má to šťastie, že nepríjemnú, svrbiacu, páliacu a pri pohlavnom styku aj bolesťou sa prejavujúcu vaginálnu mykózu zažijú len raz začas. Najčastejšie je to po užívaní antibiotík, najmä širokospektrálnych, pretože to sú lieky, ktoré likvidujú nielen škodlivé, ale aj tie prospešné mikroorganizmy. Konkrétne ide o Döderleinov laktobacil, ktorý je akýmsi strážcom imunity v ženskej pošve. Každé jeho oslabenie znamená, že krehká rovnováha vaginálnej mikroflóry sa narušila, kvasinky, najčastejšie tzv. Candida albicans, dostali šancu premnožiť sa a problém je na svete. Mykózy spôsobené kvasinkami sa vyskytujú vo vyše polovici prípadov hubovitých ochorení pošvy. Samozrejme, občas sa tam pripletú aj baktérie a dochádza ku zmiešaným infekciám, alebo aj ku čisto bakteriálnym vaginózam.

,,Ženy pred pubertou a po menopauze trpia kandidózou zriedka, pretože ich genitálie nie sú do takej miery ovplyvňované pohlavnými hormónmi. Na druhej strane tehotné ženy mávajú z dôvodu vysokej hladiny estrogénu kvasinkovú infekciu častejšie. Je známe aj to, že kandidóza sa neraz zjavuje v určitých fázach menštruačného cyklu. Na rozdiel od bakteriálnej vaginózy ňou ženy častejšie trpia pred menzesom," píše sa v publikácii gynekologičiek Niny Brochmann a Ellen Dahl ,,Bez hanby o ohanbí" (vydal Slovart).

Chroničky ,,točia" infekcie, znepríjemňuje to aj partnerské vzťahy

Približne päť percent pacientok s vaginálnou mykózou trpí tzv. chronickou formou, úporným problémom tohto druhu opakujúcim sa 4-6-krát ročne. ,,Ak ste to nezažili, neviete si predstaviť, aký problém môžu neustále sa vracajúce vaginálne mykózy spôsobovať,“ zdôveruje sa 30-ročná slobodná Sylvia z Bratislavy. ,,Ja infekcie tohto druhu doslova točím približne raz za dva, v lepšom prípade tri mesiace. Niekedy sa už hanbím zájsť ku gynekológovi.“

V prípade Sylvie sa stretlo viacero spolupôsobiacich faktorov: je alergička, má zníženú imunitu, následkom toho často trpieva aj rôznymi ochoreniami dýchacích ciest a niekoľkokrát do roka berie antibiotiká. Kruh jej problémov sa tak uzatvára. Lieči sa na imunológii, dala si odstrániť krčné mandle, ale zlepšenie zatiaľ nenastalo. S nádejou sa teraz upla na pravidelné užívanie cielených probiotických kmeňov na podporu vaginálnej rovnováhy a reguláciu hormonálnej hladiny. Pretože z hľadiska imunoterapie už inak vyskúšala asi všetko.

,,Kvasinkové infekcie pošvy majú dve základné klinické formy – akútnu, občas sa vyskytujúcu a chronickú, opakujúcu sa. Základný rozdiel medzi nimi je v tzv. imunologickom pozadí,“ povedal v minulosti gynekológ MUDr. Michal Kliment, CSc. ,,Na trhu je množstvo antimykotických liekov, a tak nie je problémom infekciu úspešne preliečiť. Problém je však v rizikových faktoroch, ktoré stoja v pozadí neustálych opakovaní ochorenia.“

Jednorazová likvidácia problému často nestačí, treba ovplyvniť imunitu

Väčšina pacientok s občasnou kandidózou v pošve použije na akútnu liečbu vaginálne čapíky alebo kombináciu čapíkov s krémom – a majú pokoj. Ale pacientky s opakujúcimi sa formami kvasinkovej infekcie pošvy majú príznaky chronického zápalu a často aj zníženú bunkovú imunitu. Tretina týchto žien má pozitívne aj tzv. kožné testy – buď sú alergické na kandidu samotnú, alebo majú druhotnú alergiu, napr. na peľ, latex na kondómoch, mužské semeno, a to spôsobuje, že sa u nich kandida prejaví. U takýchto žien teda nestačí len likvidácia vyvolávateľa problému, ale je potrebná aj liečba rizikových faktorov a ovplyvňovanie imunity.

V rámci imunoterapie sa v tomto prípade celkovo i miestne užívajú cielené, tzv. ženské probiotiká, ďalej protialergické lieky, rôzne imunomodulátory a tzv. bakteriálne vakcíny. ,,Vyživujte mikroflóru čriev a vagínu," radí v publikácii Hormonálna inteligencia aj lekárka, pôrodná asistentka a bylinkárka Dr. Aviva Romm. ,,Zahrňte do svojho jedálnička fermentované jedlá, zásobte svoje črevá probiotikami, udržujte v rovnováhe svoj krvný cukor a jedzte veľa fytonutrientov." V prípade ak trpíte vyššie uvedenými problémami, vyskúšajte naše 3-mesačné balenie patentovaných ženských probiotík

PROBIO WOMAN THERAPY obsahujú 13 cielených živých probiotických kmeňov vrátane prebiotík. Probiotické kmene zlepšujú zdravie vagíny, zmierňujú vaginálny zápal a zabraňujú jeho opakovaniu, regulujú hladiny hormónov, podporujú vyprázdňovanie, regulujú metabolizmus, zmierňujú príznaky ženskej menopauzy spôsobenej nedostatkom estrogénu a kontrolujú hmotnosť.

mykoza_blog3


Dr. Aviva Romm tiež upozorňuje, že riziko kvasinkových infekcií môžu zvýšiť antikoncepčné tabletky s estrogénom, antibiotiká, parfumované produkty.

Ženám sa v rámci prevencie odporúča, aby si genitálnu oblasť udržiavali v suchu, pretože kvasinky obľubujú vlhké a teplé prostredie. Treba sa vyhýbať syntetickej spodnej bielizni a tesným nohaviciam, slipové vložky používať len vtedy, keď je to nevyhnutné, aby genitálie ,,dýchali". Gynekológovia odporúčajú aj to, aby ženy v noci spávali bez nohavičiek a gynekológ MUDr. Jozef Španka dokonca varuje pred úplným vyhoľovaním genitálií, pretože aj tým si žena naruší mikroflóru, ktorá sa prirodzene nachádza na chĺpkoch ohanbia.

Kvasinková infekcia pošvy

- najčastejšie ju vyvoláva kvasinka rodu Candida albicans (85-90 %)

- výskyt najmä u žien v reprodukčnom veku

- tri štvrtiny žien vo fertilnom veku mali aspoň jeden atak tohto druhu počas života

- prejavy: biely výtok hrudkovitej konzistencie bez zápachu, pocity svrbenia, pálenia, narušenie intímneho života

- formy: akútna (90-95 % prípadov) a chronická (5 % prípadov)

- liečba: antimikrobiálna (likvidácia vyvolávateľa), starostlivosť o kyslé prostredie pošvy, imunoterapia

Rizikové faktory vzniku vaginálnej mykózy (kandidózy)

užívanie antibiotík, cukrovka, tehotenstvo, hormonálna antikoncepcia alebo substitučná hormonálna liečba, jedlo bohaté na cukor, stres, nevhodná intímna hygiena, používanie parfumovaných vložiek, nosenie nevhodnej bielizne, úzkych, málo vzdušných nohavíc, mokrých plaviek

mykoza_blog2


Liečba chronických infekcií

Antimikrobiálna liečba (likvidácia vyvolávateľa): miestna (čapíky do pošvy – antimykotiká i lokálne antibiotiká a ich kombinácie, krémy), celková (antimykotiká i antibiotiká vo forme tabliet, kapsúl)

Starostlivosť o kyslé prostredie: miestna (čapíky s laktobacilom, preparáty s obsahom kyseliny mliečnej)

Imunoterapia: ženské probiotiká celkovo, bakteriálne vakcíny (autovakcína), rôzne imunomodulátory


Ako rozpoznať, o akú infekciu ide?

 

Vaginálna mykóza (kandidóza)

Bakteriálna vaginóza

Trichomoniáza

svrbenie a pálenie

svrbenie a pálenie

svrbenie a pálenie

biely tvarohovitý výtok

belavý až sivý hustý výtok

žltkastý až zelený spenený výtok

bolestivý pohlavný styk

rybací zápach

bolesť a nutkanie na časté močenie

sčervenanie a opuch

zvýšené pH

zhruba 50 % žien bez príznakov ochorenia

 

Zdroje

Brochmann-Dahl: Bez hanby o ohanbí. Všetko, čo ste chceli vedieť o vagíne a neodvážili ste sa opýtať, vyd. Slovart

Brochmann-Dahl: Bez hanby pre baby. Všetko, čo chceš vedieť o puberte, vyd. Slovart

Kto je Aviva Romm: https://avivaromm.com/about/

Dr. Aviva Romm: Hormonálna inteligencia, vyd. Príroda

https://www.solen.sk/sk/casopisy/via-practica/vulvovaginitidy-zanety-vulvy-a-pochvy

https://medlineplus.gov/ency/article/000897.htm