Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Menopauza viac ako zdvojnásobuje riziko vzniku stukovatenia pečene. Viete prečo?

Pre nealkoholovú tukovú chorobu pečene  so skratkou NAFLD, je charakteristické „stukovatenie“ pečene, ktoré vzniká z iných príčin, ako je konzumácia alkoholu.

NAFLD je celosvetovo jednou z hlavných príčin ochorenia pečene. Postihuje až 30 % dospelých, pričom rastie jej výskyt u žien. Upozorňujú na to autori štúdie venovanej celosvetovej epidemiológii nealkoholovej tukovej choroby pečene (NAFLD) a nealkoholovej steatohepatitídy (NASH) zverejnenej v roku 2022.

Ako súvisí NAFLD so zmenami počas menopauzy?

Vieme, že vaječníky s pribúdajúcim vekom produkujú menej vajíčok, ich funkcia sa postupne utlmuje a následkom toho sa znižuje tvorba ženských pohlavných hormónov estrogénu a progesterónu.
A práve estrogén zohráva kľúčovú úlohu aj v tom, ako a kam naše telo ukladá tuky, pričom s poklesom jeho hladiny sa môže začať hromadiť tuk v oblasti brucha. To následne vedie k vyššiemu riziku vzniku NAFLD.

Menopauza súvisí s takmer 2,4-násobne vyššou pravdepodobnosťou vzniku NAFLD, nealkoholového stukovatenia pečene! Zdrojom tejto informácie, je metaanalýza z odborného portálu endocrineweb s odvolaním sa na článok v časopise Menopause.

Čo zisťovali odborníci metaanalýzou

Vedci si vytipovali vhodné štúdie, ktoré zahŕňali dve skupiny - jednu skupinu žien v premenopauze a druhú v postmenopauze. Z 587 článkov, ktoré vybrali na štúdium, zahrnuli nezávislí výskumníci do metaanalýzy 12 štúdií, čo spĺňali ich kritériá. Následná analýza týchto štúdií odhalila významnú súvislosť medzi menopauzou a NAFLD so súhrnným pomerom rizika 2,37.

Odborníci teda majú čoraz viac dôkazov, ktoré svedčia o súvislosti menopauzy s progresiou a závažnosťou NAFLD. Výskyt tohto ochorenia u žien po menopauze vyzerá byť vyšší v porovnaní so ženami pred menopauzou.

Naopak, ženy vo fertilnom, reprodukčnom veku majú v porovnaní s mužmi nižšiu mieru výskytu NAFLD. Po nástupe menopauzy sa však prevalencia NAFLD u žien približuje k úrovni u mužov v porovnateľnom veku, alebo ju dokonca prekonáva. Staršie ženy s NAFLD majú dokonca vyššiu úmrtnosť ako muži!

stukovatena_pecen_blog2
Od stukovatenia cez zápal až po cirhózu

Na vine sú teda zmeny v hladinách reprodukčných hormónov, pričom ženy so syndrómom polycystických vaječníkov a ženy s nedostatkom estrogénov sú vystavené ďalšiemu zvýšenému riziku. U postmenopauzálnych žien sa do súvislosti s nealkoholovou steatohepatitídou (NASH) – tu už ide nielen o stukovatenie, ale aj o zápal – dáva konkrétne nižšia hladina estradiolu, čo je jeden z troch hlavných estrogénov. Sú však potrebné ďalšie dáta.

Prechod zo stukovatenia (NAFLD) do nealkoholovej steatohepatitídy (NASH) je kľúčovým rizikovým faktorom cirhózy, hepatocelulárneho karcinómu a kardiovaskulárnych príhod. NAFLD je navyše v súčasnosti hlavnou indikáciou na transplantáciu pečene u žien bez hepatocelulárneho karcinómu.

Na detoxikáciu a výživu pečene doporučujeme absolvovať aspoň 3 mesačnú kúru s našimi špeciálnymi probiotikami PROBIO DETOX THERAPY, ktoré obsahujú 7 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík, bielej chlorely a patentovanej látky HEPURE™. Vďaka týmto ingredienciám podporíte detoxikáciu, výživu a regeneráciu pečene. Predovšetkým patentovaná zložka HEPURE™ pôsobí na pečeň dvoma spôsobmi:

  • Produkciou antioxidantov
  • Aktiváciou detoxikačného procesu v celom tele, ktorý neutralizuje a eliminuje toxíny

stukovatena_pecen_blog3


Samozrejme, našej pečeni veľmi pomôže, keď budeme zdravšie jesť a viac sa hýbať, akokoľvek to znie ako klišé. Túto zmenu nezbadáme o týždeň alebo o dva, celý proces trvá dlhšie. V lete a na jeseň je predsa jednoduchšie nezaťažovať organizmus vyprážanými jedlami, vysoko spracovanými potravinami či potravinami, ktoré obsahujú veľa tukov. Pri varení by sme mohli prejsť na varenie na pare alebo grilovanie bez oleja. Nápravu možno naozaj docieliť kombináciou zdravého stravovania a pohybu.

Také jednoduché a pritom také náročné... Netreba byť štíhla ako prútik! V publikácii ,,Diéta pri ochoreniach pečene“, v kapitole, ktorej autorom je hepatológ Marek Rác, sa píše: ,,Za prvý a rozhodujúci krok treba považovať redukciu telesnej hmotnosti. Už pokles hmotnosti o 7 % prináša histologicky preukázateľné zmeny v stupni závažnosti postihnutia pečene zápalom.“

Podporiť redukciu hmotnosti a celkovo zrevitalizovať organizmus vrátane pečene môžete aj vďaka našej novinke FINE BODY THERAPY. Jedná sa o vysoko špecializovaný výživový doplnok, s 23 prírodnými zložkami, 3 patentovanými látkami s obsahom zelených a fermentovaných superpotravín, adaptogénnych húb, vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov a prebiotickej vlákniny, na celkovú revitalizáciu organizmu, zvýšenie energie, posilnenie imunity, redukciu zápalov a zmiernenie predčasného starnutia organizmu. S lahodnou citrónovou príchuťou.

Navyše máme pre vás pripravený špeciálny duo balíček FINE BODY THERAPY & PROBIO DETOX THERAPY – DETOX PACK, ktorý prispeje nie len ku kompletnej revitalizácii pečene, ale aj celého tela.

Ako môže bežná žena prísť na to, či má stukovatenú pečeň?

Podľa všeobecnej lekárky pre dospelých MUDr. Jany Bendovej bývajú príznaky veľmi nenápadné
Jedným z nich je napríklad chronická únava. Kto však dnes nie je unavený? Okrem toho ľudia občas cítia aj akoby pobolievanie, tlak v oblasti pečene (pod pravým rebrovým oblúkom), u niekoho sa môže prejavovať nafukovanie, horšie trávenie, pocit ťažoby brucha. To všetko sú iba nenápadné signály.

Oveľa dôležitejšie je ísť na preventívnu prehliadku, kde všeobecný lekár vyšetrí z krvi dva dôležité pečeňové testy. Sú to ALT, GMT, a ak mal daný človek problém s pečeňou v minulosti, alebo má lekár podozrenie, že sa s pečeňou niečo deje, môže dať spraviť aj ďalšie pečeňové testy a dokonca poslať pacienta na ultrazvuk. Testy z krvi ukážu, ako pečeň funguje a ultrazvuk zobrazí, ako pečeň vyzerá. Práve usg ukáže, či je pečeň väčšia, a či je stukovatená.

Zdroje

https://journals.lww.com/hep/fulltext/2023/04000/the_global_epidemiology_of_nonalcoholic_fatty.27.aspx

https://www.siriushepi.sk/

https://www.slovenskoprotiobezite.sk/

publikácia Diéta pri ochoreniach pečene, vyd. Raabe, autorov Peter Minárik-Marec Rác-Eva Blaho